Završen InHoReCa ConFest: BiH potrebna strategija za unapređenje turizma

0
855

Oproštajnim partijem i Coffe&Sweet Show-om zvanično je završen prvi InHoReCa ConFest, koji se u organizaciji marketing agencije Altermedia,pod specijalnim pokroviteljstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo, održavao protekla dva dana u Sarajevu. Ovaj jedinstven spoj konferencije i festivala (čija je ideja koncipirana u simpatičnoj izvedenici naziva ConFest) ocijenjen je odličnom ocjenom od strane izlagača i posjetioca.
Sudeći prema interesovanju posjetilaca za pojedina stručna predavanja, to se dalo i pretpostaviti. Tako je bilo i drugog dana festivala. Ovoga puta, veliku pažnju je privukla prezentacija najposjećenije online platforme za rezervacije Booking.com. Ivana Barešić imala je sjajno izlaganje na kojem je otkrila kako učinkovito koristiti Booking.com, te koje to inovacije ova platforma priprema uskoroj budućnosti.
Hotelijerstvo i ugostiteljstvo mora biti pokretačka snaga naše turističke privrede, ali za vrhunsku uslugu potreban je i vrhunski kadar. Koliko je naš kadrovski potencijal u hotelima i restoranima kompetentan i kako se vrši kvalitetna edukacija, prezentirao je Emir Dervišević iz Prilike Plus, dok je o značaju edukacije u savremenim hotelima govorio Rade Samčević iz HT Agencije.
Ismir Omeragić iz agencije Valicon govorio je o razvoju uslužnih djelatnosti i procesa u svrhu poboljšanja zdravlja i novih načina za učinkovitiji odmor gostiju, a Edin Branković je prezentirao koliko je važna digitalizacijaprocesa u ugostiteljstvu.
Kraj konferencijskog dijela festivala pripao je zanimljivoj panel diskusijina kojoj su učestvovali predstavnici turističkih organizacija Nermin Muzur (Turistička zajednica KS), Faruk Korić (Turistička zajednica SBK), Miralem Mešković (Turistička zajednica TK), Semir Temim (Turistička zajednica HNK) i
dr. Almir Peštek(Ekonomski fakultet Sarajevo), koji su govorili kako unaprijediti turizam u BiH, te kako država i lokalne zajednice mogu pomoći u tom procesu.
Naša zemlja ima odlične preduvjete da postane jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Evropi, ali nažalost, još uvijek nemamo ni zakon niti strategiju za unapređenje turizma ina snazi je potpuno neuređen sistem. Ukoliko se nešto uskoro ne dogodi, teško da možemo očekivati bilo kakav napredak, rečeno je na panel diskusiji.