Zvizdić i Bulc o reformskim mjerama u oblasti saobraćaja i transporta

0
810
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić razgovarao sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc o saobraćajnim projekatima značajnim za razvoj Bosne i Hercegovine i o realiziranju reformskih mjera u oblasti transporta.
Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za povezivanje saobraćajnom mrežom cijelokupnog regiona zapadnog Balkana i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Istaknuo je da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje Evropske unije i zapadnog Balkana i naglasio da povezivanje ima veliki značaj u jačanju stabilnosti i napretka regiona.
Zvizdić i Bulc su razgovarali i o korištenju željeznica kao okolišno najprihvatljivijeg i sigurnog načina prevoza, kako u teretnom, tako i u putničkom smislu.
Govoreći o sigurnosti putnika na cestama i smanjenju broja poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, Zvizdić je rekao da se već osjete pozitivni aspekti Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i da je u daljnjem unapređenju tog segmenta neophodna stručna i tehnička pomoć.
Sastanku je prisustvovao šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.