Zvizdić i Zaev razgovarali i o uspostavi direktne aviolinije Sarajevo-Skoplje

0
1767
Potpisan Protokol o saradnji u obrazovanju između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Skoplju sa premijerom Republike Makedonije Zoranom Zaevom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje.
Razgovarano je o poboljšanju političkih odnosa i saradnje u procesu evropskih integracija, ekonomskim odnosima i jačanju trgovinske razmjene, kao i o aktualnim regionalnim pitanjima i procesima.
Zaključeno je da je institucionalna saradnja BiH i Makedonije na visokom nivou s obzirom da je zaključeno preko 50 bilateralnih i 10 multilateralnih sporazuma, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.
Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za saradnjom u oblastima metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije. Pozdravio je ideju formiranja Biznis kluba Bosna i Hercegovina – Makedonija i izrazio punu podršku Vijeća ministara BiH održavanju poslovnih foruma i susreta privrednika iz BiH i Makedonije jer je to od obostranog interesa.
Dodao je da BiH i Makedonija dijele zajedničke ciljeve aspiracije ka EU i NATO savezu i obje zemlje predano rade na reformama kako bi ubrzale ekonomski razvoj i poboljšale životni standard građana.
Zvizdić je pozdravio najavu premijera Zaeva da će od naredne školske godine u Makedoniji biti uvedena redovna nastava na bosanskom jeziku za djecu iz bošnjačke zajednice.
Razgovarano je i o modalitetima uspostave direktne avio linije između Skoplja i Sarajeva kako bi se olakšala komunikacija i ubrzao protok ljudi i roba. Poseban akcenat je stavljen na saradnju resornih ministarstava u procesima EU integracija i pristupanju EU fondovima.
Istaknuto je da su obje zemlje aktivni sudionici regionalnih inicijativa i nosioci pozitivnih procesa u regiji te da dijele zajednički interes za boljim infrastrukturnim povezivanjem regije i ubrzanjem evropskih integracija kako bi se kreiralo stabilno okruženje za ubrzani ekonomski razvoj i prosperitet regije.
Nakon susreta premijera održan je plenarni sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije. Plenarnom sastanku delegacija, sa bh. strane, prisustvovali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić. Sa makedonske strane, ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, ministar pravde Bilen Saliji, ministar transporta i komunikacija Goran Sugareski, ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi i ministrica obrazovanja Renata Deskoska.

Građani BiH u Makedoniju će ulaziti sa ličnom kartom

Tom prilikom potpisan je Sporazum o uvjetima putovanja državljana dviju država prema kojem će građani BiH u Makedoniju ulaziti sa ličnom kartom. Sporazum su potpisali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar unutrašnjih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Potpisan Protokol o saradnji u obrazovanju

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica obrazovanja i nauke Republike Makedonije Renata Deskoska potpisali su Protokol o saradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije s ciljem razvijanja i unaprijeđenja saradnje u oblasti obrazovanja između ove dvije države. U pogledu plaćanja školarine za visoko obrazovanje, Protokol predviđa jednake uvjete kao za domaće studente u BiH i Makedoniji.
Protokol koji je danas potpisan odnosi se na pet studijskih godina, počevši od 2018/19, zaključno sa 2022/23 školskom godinom.

Zvizdić – Xhaferi: Unaprijediti saradnju u integracionim procesima

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Skoplju sa predsjednikom Skupštine Republike Makedonije Talatom Xhaferijem.
Razgovarali su o bilateralnoj saradnji i unapređenju političkih odnosa. Konstatovano je da su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i prijatelјski, bez otvorenih pitanja. Istaknuto je da su obje države zainteresovane za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i posebno ekonomske saradnje.
Zvizdić je upoznao Xhaferija sa aktualnom političkom i ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je provođenje reformi i ubrzanje evropskog puta kao prioritete rada Vijeća ministara BiH.
Naglasio je da je važno podstaći intenziviranje saradnje između BiH i Makedonije u integracionim procesima i približavanju EU putem procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).