Samit premijera 16+1 u Sofiji: U fokusu ekonomska saradnja

0
662
Paralelno sa Samitom premijera 16+1 održat će se i Ekonomski forum privrednika zemalja učesnica (Foto: Ilustracija)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja će učestvovat na 7. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se održava danas u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.
Na marginama Samita premijera ’16+1′ Zvizdić će se susresti sa premijerom NR Kine Li Keqiangom.
Samit će biti fokusiran na nastavak povezivanja država učesnica kroz prioritetne oblasti ekonomske saradnje u 2018. godini: visoku tehnologiju, investicije, industrijsko pratnerstvo, zajedničke projekte, izgradnju infrastrukture, poljoprivredu i turizam. Paralelno sa Samitom premijera održat će se i Ekonomski forum privrednika zemalja učesnica, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Na Samitu u Sofiji predviđeno je i potpisivanje Ugovora između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o saradnji u području zdravlja životinja i karantina. Ugovor će u ime Vijeća ministara BiH potpisati zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Pored predsjedavajućeg Zvizdića delegaciju Vijeća ministara BiH čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here