Zvizdić: Sredstva od povećanja akciza na gorivo biće usmjerena na izgradnju autocesta i cesta

0
1023
Zvizdić: Javna zaduženost BiH na kraju juna iznosila 11 milijardi i 157 miliona KM

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se povodom novog prijedloga Zakona o akcizama, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
“U vezi sa najavljenim nastavkom sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na kojoj se očekuje usvajanje prijedloga Zakona o akcizama koji će biti upućen prema Vijeću ministara BiH, pozivam članove Upravnog odbora, posebno predstavnike entiteta, da postignu saglasnost o tekstu Zakona koji će sadržavati potreban nivo transparentnosti i jasno definisanu namjenu sredstava“, izjavio je Zvizić..
On je dodao da je iz dosadašnjih relevantnih javnih istupa nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti, kao i brojnih predstavnika privredne i akademske zajednice, evidentno da sredstva koja će biti prikupljena od povećanja akciza na gorivo moraju biti isključivo namijenjena i usmjerena na izgradnju autocesta i cesta u BiH.
“Jedino tako definisana namjena sredstava, stvara potrebnu pretpostavku i otvara realne mogućnosti za usvajanje zakona. Akcize su pokrenute zbog izgradnje autocesta i cesta, s namjerom pokretanja novog investicionog ciklusa, povećanja ukupne konkurentnost i stvaranja mogucćnosti za otvaranje novih radnih mjesta. Zbog toga, svi istinski zagovornici novih investicija u sektoru cestogradnje, očekuju da Zakon o akcizama bude odraz takvih razvojnih ideja i planova“, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.