ZZ Brka: Kreće proizvodnja mliječnih proizvoda koji osiguravaju veću dobit

0
112
Zemljoradnička zadruga Brka je uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta proširila proizvodne kapacitete

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Zemljoradničku zadrugu Brka da proširi pogone za proizvodnju mliječnih proizvoda. Brka će sada povećati preradu mlijeka sa 500 na 6.000 litara dnevno i početi prodavati nove visokokvalitetne mliječne proizvode na domaćem tržištu.
“Zemljoradnička zadruga Brka osnovana je kako bi poljoprivrednicima pružila mogućnost da zarade od vlastitog rada”, kaže Adis Rahman, predstavnik zadruge.
Napominje kako je sjedište zadruge u Distriktu Brčko, ali da ona sada okuplja oko 1.200 poljoprivrednika iz deset dodatnih opština, tri u Republici Srpskoj i sedam u Federaciji BiH.
Zadruga Brka uglavnom okuplja poljoprivrednike koji proizvode voće za domaće prerađivače, skoro njih 900, a godišnja proizvodnja im je 2.500 tona. Zadruga proizvode i 1.000 tona žita i nešto povrća, no 300 njihovih članova su mljekari koji godišnje proizvedu između 4 i 5 miliona litara mlijeka, koje prvenstveno prodaju Mlijekoproduktu, jednoj od većih mljekara u BiH.
“Naši poljoprivrednici proizvode pozamašnu količinu kvalitetnog mlijeka, pa smo 2019. godine počeli obrađivati dio i proizvoditi dimljeni sir, puter i još nekoliko mliječnih proizvoda. Vidjeli smo da imamo tržište za naše proizvode, ali naši prerađivački kapaciteti su bili prilično mali, tek 500 litara mlijeka dnevno, i počeli smo raditi na ekspanziji”, objašnjava Adis.
Prema njegovim riječima, prerada jedne litre sirovog mlijeka u mliječni proizvod daje i do pet puta veće finansijske prinose od prodaje velikim mljekarama za preradu. Otuda i njihova motivacija da počnu prerađivati više mlijeka.
Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta proširili su kapacitete prerade mlijeka na 48.000 litara dnevno, a uvelisu i HACCP i ISO 22000 standarde sigurnosti hrane. Sada imaju vlastitu mljekaru.
“Zahvaljujući projektu FARMA II, naši proizvodni kapaciteti narasli su 96 puta, ali ih još nećemo u potpunosti koristiti. Nakon šest mjeseci istraživanja i razvoja tržišta, sada ćemo početi prerađivati 4.000 litara mlijeka dnevno u sir, kajmak, puter i druge mliječne proizvode. Također ćemo proizvoditi 2.000 litara pasteriziranog mlijeka dnevno i nešto sirutke”, kaže Adis.
Njihov brend MILCOOP stekao je prepoznatljivost na lokalnom tržištu u regiji Brčko. Kako njihova godišnja proizvodnja mliječnih proizvoda raste sa 20 na 230 tona različitih sireva i maslaca, počeće sa prodajom na širem tržištu.
“Nećemo nepotrebno riskirati. Polako ulazimo na nova tržišta. Počeli smo sa distribucijom u radnjama u široj bijeljinskoj regiji. Nakon pregovora sa dodatnim distributerima, obuhvatit ćemo i Sarajevo, a nadam se i druge dijelove BiH”, zaključuje Adis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here