Američki budžetski deficit porastao 89 posto

0
248
Samo u januaru zabilježen je deficit od 182,8 milijardi dolara

Američko Ministarstvo finansija saopćilo je da je deficit 89 posto veći nego u prva četiri mjeseca prošle fiskalne godine.
Budžetska potrošnja je povećana, a porezni prilivi su opali. U prva četiri mjeseca potrošnja je porasla 22,7 posto, na 1920 milijardi dolara, a porezni prihodi 0,8 posto, na 1190 milijardi dolara.
Samo u januaru zabilježen je deficit od 182,8 milijardi dolara koji će i dalje rasti. Kongres je krajem prošle godine odobrio drugi paket pomoći za koronavirus od 900 milijardi dolara, a predsjednik Joe Biden predložio je treći paket vrijedan 1900 milijardi dolara.
Republikanci su sada protiv povećanja budžetske potrošnje, a demokrati i ekonomisti smatraju da je to potrebno, jer će u protivnom oporavak od krize biti nepotrebno duži i bolniji, piše SEEbiz.
Ove godine američki budžet najavljuje ukupan deficit od 3,3 biliona dolara. Međutim, sada se isplati zaduživati jer su kamate izuzetno niske. Primjerice, u prva četiri mjeseca ove fiskalne godine SAD je platio ‘samo’ 160 milijardi dolara kamata na javni dug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here