Centrotrans Eurolines povećao cijene autobuskih karata

0
2627
Centrotrans obustavlja saobraćaja na međunarodnim linijama zbog situacije sa koronavirusom

Sarajevska kompanija Centrotrans Eurolines je od 1. marta ove godine za 5 do 10 posto povećala cijene karata na autobuskim linijama unutar BiH, a koje su uvećane za 5 do 10 posto.
Iz ove kompanije povećanje cijena karata obrazlažu da je usvajanjem dodatnih Zakona o akcizama došlo do značajnog povećanja troškova cijena nafte, guma, rezervnih dijelova…koji bitno utječu na ukupno poslovanje.
“I pored toga što su oba doma Parlamenta BiH donijeli odluku o uvođenju dodatnih akciza, čime je došlo do znatnog povećanja cijene goriva, Centrotrans nije odmah pristupilo povećanju cijena prijevoznih usluga. Očekivali smo da će Ustavni sud BiH, na apelaciju određenog broja državnih poslanika, poništiti navedenu odluku o uvođenja akciza”, navode iz Centrotrans Eurolinesa.
Iz Centrotransa navode da su također, putem udruženja prijevoznika, apelirali na općinske, gradske i kantonalne vlasti da, u cilju zaštite standarda najugroženijeg djela stanovništva (učenici, studenti, nezaposleni, radnici u realnom sektoru…), subvencioniraju troškove akciza, te time utječu na visinu povećanja cijena prijevoznih usluga. “Nažalost nikakve pozitivne reakcije nije bilo čime je kompletan teret uvođenja dodatniha akciza i povećanje ostalih troškova pao na teret prevoznih kompanija koje pružaju usluge prevoza putnika u gradsko-prigradskom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju. Uzimajući sve to u obzir, te okolnosti u kojima poslujemo, Uprava Centrotransa donijela je odluku o povećanju cijena usluga prevoza sa primjenom od 1. marta 2018. godine”, navode iz Centrotrans Eurolinesa.