Dvadeset povratničkih porodica dobija ključeve novih stanova u Bosanskom Petrovcu

0
777
Cilj projekta je obnova i izgradnja stambenih jedinica za povratnike i raseljene

Dvadeset porodica izbjeglih i raseljenih lica će 25. maja ove godine dobiti ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi u Bosanskom Petrovcu, u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH.
Ova zgrada je izgrađena u okviru potprojekta BiH3 vrijednosti oko 34 miliona KM planirana je izgradnja 24 zgrade sa 512 stanova namijenjenih za smještaj interno raseljenih porodica i porodica izbjeglih iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.
Pored Bosanskog Petrovca, u entitetu Federacija BiH višestambene zgrade izgradit će se u Goraždu (20 stanova), Ilidži (18 stanova), Jajcu (7 stanova), Olovu (16 stanova), Zenici (62 stana), Pale-Prači (6 stanova), Foči u FBiH (9 stanova), Tuzli (34 stana), Prijedoru (82 stana), Banja Luci (48 stanova), Bijeljini i Derventi (po 30 stanova), Gradišci (32 stana), Bilećoj i Brodu (po 15 stanova), Vlasenici (20 stanova) i Foči (12 stanova) te u Brčko distriktu 2 zgrade sa 16 stanova.
Vrijednost Regionalnog stambenog programa (RSP) je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.
Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here