FAO indeks cijena hrane u padu 11. mjesec zaredom

FAO je objavio preliminarnu prognozu za svjetsku proizvodnju pšenice 2023. godine, predviđajući globalni preokret od 784 miliona tona

0
297
Međunarodne kotacije pirinča, pšenice, palminog ulja i svinjskog mesa padaju

Referentni indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda opao je u februaru jedanaesti mjesec zaredom, iako samo marginalno, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 129,8 poena u februaru, što je blagi pad od 0,6 posto u odnosu na januar, ali 18,7 posto manje u odnosu na vrhunac u martu 2022. godine. Pad indeksa, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje, odražavao je pad kotacija za biljna ulja i mliječne proizvode koji su više nego nadoknadili nagli rast cijena šećera.
FAO indeks cijena žitarica ostao je praktično nepromijenjen od januara. Međunarodne cijene pšenice su tokom meseca neznatno porasle, jer je zabrinutost zbog suvih uslova u SAD i velike potražnje za zalihama iz Australije u velikoj mjeri bila suprotstavljena jakoj konkurenciji među izvoznicima. Cijene pirinča oslabile su za 1 posto zbog usporavanja trgovinskih aktivnosti kod većine velikih azijskih izvoznika, čije su valute takođe amortizovale u odnosu na američki dolar.
FAO indeks cijena biljnog ulja opao je za 3,2 posto u odnosu na januar, a svjetske cijene palme, soje, suncokreta i uljane repice su niže.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda opao je za 2,7 posto tokom mjeseca, a međunarodne kvote putera i mlijeka u prahu zabilježile su najstrmiji pad.
FAO indeks cijena mesa također je ostao gotovo nepromijenjen od januara. Svjetske cijene živine nastavile su da padaju usljed obilnih izvoznih zaliha, uprkos ptičijoj epidemiji u nekoliko vodećih zemalja proizvođača, dok su međunarodne cijene svinjskog mesa porasle, uglavnom zbog zabrinutosti zbog strože dostupnosti izvoza u Evropi.
Nasuprot tome, FAO indeks cijena šećera porastao je za 6,9 posto od januara na najviši nivo u posljednjih šest godina, uglavnom zbog silazne revizije prognoze proizvodnje za 2022/23. godinu u Indiji, iako su povoljni izgledi za usjeve kod drugih dobavljača, u kombinaciji sa nižim međunarodnim cijenama sirove nafte i etanola u Brazilu, ograničili rastući pritisak na cijene šećera.

Prognoze za proizvodnju pšenice

FAO je objavio preliminarnu prognozu za svjetsku proizvodnju pšenice 2023. godine, predviđajući globalni preokret od 784 miliona tona, što bi bilo drugo najveće zabilježeno u odnosu na prethodnu godinu.
FAO je takođe revidirao svoju projekciju za svjetsku proizvodnju žitarica u 2022. godini na 2.774 miliona tona, što je i dalje za 1,3 posto manje nego 2021. godine.
FAO predviđa da će globalne zalihe žitarica koje se završavaju 2023. godine pasti za 1,2 posto u odnosu na nivo otvaranja, na 844 miliona tona, jer se predviđa da će povlačenje grubih žitarica i u manjoj meri zalihe pirinča nadmašiti očekivano gomilanje zaliha pšenice. Na osnovu novih prognoza, svjetski omjer zaliha žitarica i upotrebe iznosio bi 29,5 posto, što se smatra ‘ukupnim udobnim nivoom’.