Kinezi žele da preuzmu dio Renaulta

0
355
Kineski Geely zainteresovan je za preuzimanje dijela Renaulta za razvoj motora na fosilna goriva

Kineski proizvođač automobila Geely i naftna kompanija trenutno pregovaraju o preuzimanju dijela Renaulta, prema izvorima bliskim francuskom automobilskom divu.
Renault planira svoje poslovanje da podijeli u dva dijela, jedan će se baviti razvojem motora s unutrašnjim sagorijevanjem, dok će drugi biti zadužen za električna vozila.
Kineski Geely zainteresovan je za preuzimanje dijela kompanije za razvoj motora na fosilna goriva, no zasad se Renault i Geely nisu očitovali po tom pitanju.
S druge strane, Nissan, koji je dugogodišnji partner francuske kompanije, nije zainteresovan za ulaganje u razvoj benzinskog i dizelskog Renaulta.
Prema određenim najavama, Renault će ove jeseni objaviti planove za stvaranje kompanije posvećene električnim vozilima koja će biti smještena u Francuskoj, ali i druge koja će biti u inostranstvu, a koja će uključivati razvoj i proizvodnju benzinskih i dizelskih agregata, kao i mjenjače u fabrikama u Španiji, Portugalu, Turskoj, Rumuniji i Latinskoj Americi.
Renault želi da ostane većinski dioničar u ‘Ampere’ diviziji za električna vozila, koja će zapošljavati oko 10.000 ljudi. Međutim, što se tiče Horse odjela motora na fosilna goriva, francuska kompanija planira da bude manjinski dioničar, prenos SEEbiz. Dva izvora su rekla da bi Renault imao 40 posto dionica kompanije, dok bi Geely mogao imati isti udio, a naftna kompanija bi preuzela 20 posto dionica.
Geely iz godine u godinu povećava svoju prisutnost u Evropi jer su preuzeli vlasništvo nad kompanijama Volvo i Lotus, a osim toga imaju i udio u Mercedesu. Prema jednom od izvora, konačni dogovor za Renault još nije postignut, a francuska kompanija još uvijek razmatra ponude.