Kod Vareša postavljen prvi saobraćajni znak u svijetu koji upozorava na šišmiše

0
1800
Saobraćajni znak koji upozorava vozače na šišmiše postavljen je na ulaza u pećinu/tunel Ponikva

Prvi saobraćajni znak u svijetu koji upozorava vozače na opasnosti od šišmiša postavljen je na ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje.
Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi saobraćajnica, navode iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.
Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Širokouhi i alpski dugouhi šišmiš su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.
“Znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima. Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta sa jakim osvjetljenjem tako da je vjerovatnoća novih slučajeva stradavanja još veća”, saopćeno je iz Centra za krš i speleologiju, izražavajući nadu da će novi saobraćajni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine, a ujedno bi to moglo predstavljati još jednu turističku atrakciju Vareša.