Kredit EBRD-a: Za nove tramvaje u Sarajevu 10 miliona eura

0
408
Nabavka novih tramvaja pomoći će razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za projekt Javni prijevoz Sarajevo – dio 3, vrijedan 10 miliona eura.
“Ovim projektom bit će završena nabavka novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo saobraćaja”, kazao je Bevanda.
On je dodao da je iznos zajma 10 miliona eura, rok otplate je 15 godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice.
Naglašeno je da su ovim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.
Ovaj projekt treći je u nizu projekata koji se odnosi na poboljšanje javnog prijevoza u Sarajevu. Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavku novih električnih trolejbusa u iznosu 15 miliona eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura.
Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid-19, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.