KS: Odobreno više od pola miliona KM za nova tehnološka ulaganja

0
235
Ministar Delić potpisao ugovore s privrednicima

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 40 malih i srednjih kompanija s područja Kantona Sarajevo koje su izabrane po javnom pozivu za nova tehnološka ulaganja.
Potpisani ugovori obuhvataju poticaje za nova ulaganja u modernizaciju, digitalnu transformaciju i standardizaciju poslovanja u ukupnom iznosu oko 550.000 KM, dok je maksimalni iznos po kompaniji 20.000 KM.
“Program podrazumijeva sufinansiranje dijela troškova u maksimalnom iznosu od 20.000 maraka za nabavku mašina, softvera, certifikata za standardizaciju i svega drugog što omogućava unaprijeđenje poslovanja i digitalnu tranziciju malih i srednjih kompanija”, izjavio je ministar Delić.
Tako je kompanija Storia aplicirala je za sufinansiranje troškova nabavke mašine za finalnu obradu drveta za koju su dobili poticaj od 20.000 KM.
“Nabavkom ove mašine poboljšali smo naše kapacitete, podigli kvalitet izrade i napravili korak ka digitalizaciji i automatizaciji poslovanja što će svakako utjecati na ukupno poslovanje naše kompanije”, naveo je Adis Zečević, direktor ove kompanije.
Maja Andelija, vlasnica i direktorica A&M Company, firme koja nudi usluge čišćenja ostvarila je pravo na poticaj za nabavku mašine za čišćenje i poliranje podova, što joj je kako kaže, omogućilo da u narednom periodu investira u nabavku novih mašina zbog potražnje na tržištu i širenja poslovanja.
Trag Werk je kompanija koja se bavi projektovanjem u visokogradnji, a poticaj su ostvarili za sufinansiranje nabavke softwera za projektovanje konstrukcija u ovoj oblasti.
“Ovaj softwer olakšava i ubrzava obavljanje posla našim inžinjerima, tako da ćemo sigurno nastaviti s procesom digitalne transformacije naše firme”, kazao je Nurko Agić, direktor kompanije.