Mercedes protiv rasizma: ‘Srebrna strela’ postala crna

0
748
Novi dizajn Mercedesovog bolida za predstojeću sezonu imat će crnu boju umjesto prepoznatljive sive

Mercedes je predstavio novi dizajn bolida za predstojeću sezonu koji će imati potpuno crnu bazu, umjesto prepoznatljive sive boje.
“Za 2020. godinu odlučili smo da se trkamo u potpuno crnim bolidima kako bismo poslali jasnu poruku da se protivimo rasizmu i svim oblicima diskriminacije. Poruka ‘Okončajmo rasizam’ nalaziće se na oba vozila”, saopćeno je iz Mercedesa.
Sezona u Formuli 1 počinje predstojećeg vikenda u Austriji.
Kako prenosi Sport Klub, Formula 1 u ovom trenutku ima samo osam potvrđenih evropskih trka, a želja je da se u ‘korona-sezoni’ održi bar 15 Gran-prija.
Do ovog trenutka, zbog panedemije koronavirusa otkazane su trke u Australiji, Azerbejdžanu, Monaku, Holandiji, Singapuru, Francuskoj, Japanu, dok su one u Bahreinu, Vijetnamu, Kanadi i Kini odložene. Od posljednje četiri, najrealnije je da se vozi Bahrein i Kina, te da će Arapi održati možda i dvije trke, u različitim konfiguracijama na stazi ‘Sahir’.
Od trka, koje su na programu u drugoj polovini kalendara, ozbiljno su ugrožene one u Brazilu, Meksiku, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama, zbog teških situacija sa pandemijom Covid-19 i ozbiljnih ograničenja u tim državama. Pista u Meksiku je čak pretvorena i u bolnicu na otvorenom.