NBS ograničila kamate na stambene kredite, banke zatečene

0
170
Narodna banka Srbije na 15 mjeseci ograničila kamatu na stambene kredite do 200.000 eura

Narodna banka Srbije (NBS) je na 15 mjeseci ograničila kamatu na stambene kredite do 200.000 eura. Neće moći da bude iznad 4,08 procenata. Odluka se primjenjuje od oktobra.
Banke djeluju zatečeno odlukom centralne banke. Za sada se ne oglašavaju. Nezvanično, u toku su vanredne sjednice menadžmenta, kažu da analiziraju mjere i spremaju odgovor, prenosi RTS.
Šta znači višemjesečni rast euribora najbolje znaju kreditni dužnici, svima je rata porasla, mnogima i udvostručena. Na nju Narodna banka Srbije ne utiče, ali može na rad domaćih banaka, obavijestila ih je da nominalna kamata na stambeni zajam uzet do kraja jula prošle godine, ne smije da pređe 4,08 posto. Za kredite uzete nakon tog datuma primjenjivaće se inicijalna kamata ugovorena sa dužnikom.
“Prosječna ponderisana kamatna stopa (julski podaci) iznosila je 6,28 procenata na nivou bankarskog sektora, za sve kredite odobrene prije 31. jula biće umanjenje na 4,08 procenata. Konkretno, ova mjera za korisnike stambenog kredita, a u zavisnosti od trenutka kada su uzimali kredit, pa do preostalog roka dospijeća rate uticaće na smanjenje rate od 10 pa i više od 25 posto”, objašnjava direktor Sektora za kontrolu NBS Darko Stamenković.
Za kredit od 100.000 eura sa fiksnim delom kamate od tri posto, plus šestomjesečni euribor, trenutni anuitet je 694 eura, a kamata gotovo sedam posto. Od oktobra kamata se spušta na 4,08 posto, a rata na 532 eura, dakle 162 eura manje.
Banke poslije isteka roka, odnosno kraja 2024. godine, neće imati pravo da traže od građana da im nadoknade tu razliku.
Ekonomisti smatraju da je odluka odlična vijest za dužnike, i preventiva da se ne poveća broj problematičnih kredita kojih je trenutno manje od tri posto.
Banke djeluju zatečeno odlukom NBS. Za sada se ne oglašavaju. Nezvanično, u toku su vanredne sjednice menadžmenta, kažu da analiziraju mjere i spremaju odgovor.
U Srbiji se otplaćuje 158.000 stambenih kredita, a naloženo smanjenje kamate obuhvatiće oko 100.000, kažu u Narodnoj banci Srbije.