Novalić razgovarao s kantonalnim premijerima: Pad prihoda i do 38%

0
437
Novalić razgovarao s kantonalnim premijerima o zdravstvenom i ekonomskom stanju

Premijer Federacije Fadil Novalić obavio je danas telefonske konsultacije sa kantonalnim premijerima o aktuelnoj situaciji povodom pandemije koronavirusa. Razmijenjene su informacije o zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u kantonima.
Novalić je upoznao kantonalne premijere o nedavno usvojenim Rebalansu Budžeta FBiH za 2020. godinu i Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, što predstavlja prvi set mjera za pomoć privredi. Novalić je najavio da uskoro treba biti finaliziran i prijedlog mjera srednjoročne i dugoročne ekonomske politike.
Novalić je pohvalio kantone jer slijede primjer Federacije BiH, te su i sami već usvojili ili pripremaju mjere na svojom nivou radi ublažavanja negativnih posljedica. Razgovaralo se i o finansijskoj pomoći koja će kantonima biti dodijeljena iz sredstava zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda u vidu brze pomoći.
Kantonalni premijeri su pojasnili s kakvim problemima se susreću na svojim područjima, te su premijeru Novaliću iznijeli izvještaje o broju zaraženih i oporavljenih građana, ali i o broju građana koji su zbog ove situacije ostali bez posla i na koji način se pomaže radnicima pogođenim krizom. Razgovaralo se i o problematici pada prihoda u pojedinim kantonima, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Prema informacijama koje su date premijeru Novaliću pad prihoda se kreće od 30 posto u Kantonu 10 (Livanjskom) do 38 posto u Tuzlanskom kantonu.
Zajednički zaključak je da mjere koje vode ka smanjenju negativnih posljedica, zdravstvenih i ekonomskih, trebaju biti, koliko je moguće, usaglašene i provođene zajedničkim snagama, jer se na taj način ostvaruje bolja pomoć i zdravstvu i privredi na cijeloj teritoriji Federacije BiH.