Održan Tech Boost Stars u Sarajevu: Beehold je najbolji regionalni startup

0
694
Pobjedničkim startup-om proglašen je Beehold iz Srbije

U Sarajevu je sinoć održan Demo dan u sklopu Tech Boost Stars-a koji predstavlja završnicu prvog realizovanog akceleracijskog programa regionalnog karaktera za tehnološke startupe koji je okupio ukupno 50 startupa iz šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.
Nakon višemjesečnog rada i priprema, 12 startup-a koji su proglašeni finalistima pred-akceleracijskog Tech Boost programa sinoć je predstavilo svoje biznise, nadmetajući se za glavnu novčanu nagradu u iznosu od 15.000 eura uz mogućnost osiguravanja budućih većih investicija za svoje kompanije.
Svoje poduzetničke investicijske ideje predstavili su startupi: GoGender i YuMeets iz Bosne i Hercegovine, Kamino Technologies i Roll+ iz Hrvatske, Rainbow Kids iz Albanije, GoBeyond i Dyvo sa Kosova, Bintern i Kenzo iz Sjeverne Makedonije, Neebee i KLIK i Beehold iz Srbije. Prezentovana rješenja evaluirala je stučna komisija, a pobjedničkim startup-om proglašen je Beehold iz Srbije, koji je nagrađen glavnom novčanom nagradom.

Uručena Digital Den nagrada

Dodatno, startup GoGender iz Bosne i Hercegovine nagrađen je od strane Digital Den, crnogorskog i regionalnog HUB-a, MTSB nagradom (Montenegrin Tech and Startup Bridge). Riječ je o programu američkog State Department-a koji omogućava startup-ima sa Zapadnog Balkana prezentovanje svojih ideja u SAD pred investitorima, predstavnicima VC fondova, ali i upoznavanje sa glavnim akterima američkog startup ekosistema.
“Kao startup-u koji radi na razvoju digitalnog asistenta koji omogućava da se pčelari povežu s svojim pčelama i u svakom trenutku prate dešavanja u košnici, ali i dobiju savjete kako optimalno reagovati i dodatno pomoći svojim košnicama, osvojena nagrada i iskustvo kroz program su priznanje za naš dosadašnji rad i potvrda povjerenja investitora da smo na pravom putu“, izjavio je Petar Pejić, CEO startup-a Beehold.
Startup scena ubrzano se razvija, a region Zapadnog Balkana postaje sve atraktivniji za investitore i ostvarivanje prekogranične saradnje. U prilog tome govori i činjenica da su regionalni startup-i osigurali rekordan iznos investicija u 2021. godini. Stoga je Fondacija 787, koja implementira Tech Boost, kroz ovaj program razvila jedinstvenu Mrežu poslovnih anđela iz BiH. Krajnji cilj je uspostavljanje bolje saradnje među regionalnim mrežama, koja bi ponudila kvalitetniji pristup alternativnom finansiranju za startup zajednicu u zemljama Zapadnog Balkana.
“Zahvaljujući jednoj ovakvoj zajedničkoj saradnji, pospješuje se rast tech i inovacione komponente u poslovanju biznisa i startup-ova, te bh. ekosistem, zajedno s onima u zemljama regiona, ide u korak s evropskim i svjetskim trendovima koji su budućnost poslovanja“, kazala je Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787, koja implementira Tech Boost Stars akceleracijski program.
“Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti pomake u razvoju poduzetničkog ekosistema u regiji, te sve većem angažmanu privatnih investitora da podrže start-up scenu i da budu izvor početnog finansiranja i kapitala za startup-e“, izjavila je Amra Omeragić, investicijska savjetnica Razvojnog fonda (EFSE).
Tech Boost program Fondacija 787 provodi u saradnji sa vodećim kanadskim inkubatorom Spring Accelerator i evropskim B2B akceleratorom Startup Wise Guys iz Estonije, te uz podršku najvećeg razvojnog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) i Evropske unije.
Podršku implementaciji programa pružilo je i pet partnera iz regije: Destil iz Albanije, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije iz Hrvatske, ICK sa Kosova te Seavus Accelerator iz Sjeverne Makedonije.