Otvorena nova poslovna zgrada Tvornice cementa Kakanj

0
1610
Cementara Kakanj otvorila novu poslovnu zgradu: Providni beton ukrašava pročelje na ulazu u zgradu

U prisustvu mnogobrojnih zvanica, privrednika, radnika, osoba iz kulturnog i javnog života BiH sinoć je otvorena nova poslovna zgrada Tvornice cementa Kakanj.
Tokom programa prikazan je promotivni video nove zgrade koju su projektirali duo Grozdanić iz studija Non-stop. Novi moderni dom vrhunski je i u potpunosti izgrađen od betona, a koncipiran je kao harmonično poslovno okruženje koje snažno povezuje cijeli poslovni krug ovog uspješnog kakanjskog giganta.
Zgrada se prostire na četiri etaže, od kojih je jedna podzemna i u funkcionalnom smislu obuhvaća sve administrativne kapacitete. Posebno je atraktivan i imoresivan providni beton koji ukrašava pročelje na ulazu u zgradu. Ovim projektom beton dolazi do maksimalnog izražaja u estetskom i funkcionalnom smislu. U izgradnji su korišteni domaći materijali, posebno se vodilo računa o energetskoj efikasnosti, zgrada posjeduje ‘A’ certifikat energetske efikasnosti.
Istakavši dosadašnja postignuća Tvornice cementa Kakanj (TCK), generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku i direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža kazao je da su u proteklih 39 godina proizveli i prodali 15.403.738 tona cementa.
Muidža se osvrnuo i na napredak koji je TCK postigla u proteklih 17 godina otkako je članica prestižne njemačke grupacije HeidelbergCement, te istako da su emisije prašine sa glavnog dimnjaka tvornice smanjene za čak 99 posto. Muidža je iskoristio priliku i da se zahvali svim dugogodišnjim partnerima i prijateljima kompanije, a posebno Općini Kakanj i Ambasadi SR Njemačke na bezrezervnoj podršci.
Gostima su se također putem video poruka obratili i članovi Nadzornog odbora, dr. Albert Scheuer, član Uprave HeidelbergCementa i Gerhard Hirth, glavni izvršni direktor kompanije Schwenk. Istaknuli su izvrsnu saradnju koju HeidelbergCement i TCK imaju sa lokalnim institucijama, a uposlenicima Tvornice cementa Kakanj uz zahvalnost na iznimnim postignućima, poželjeli uspješan i sretan rad u novim prostorijama.
Ambasadorica SR Njemačke u BiH, Christiane Hohmann, ovom je prilikom istakla značaj poslove saradnje između dvije zemlje.
Načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra se osvrnuo na historijat nastanka Tvornice cementa Kakanj te naglasio značaj HeidelbergCementa kao privatizacijskog partnera koji je odmah nakon privatizacije započeo sa velikim investicijama ostvarujući harmoniju između privrednog razvoja i očuvanja čovjekovog okoliša.
Novo sjedište Tvornice cementa Kakanj moderni je spomenik i svojevrsna oda cementu i betonu u koji je ugrađeno desetine hiljada sati rada, 1.506 kubika betona ugradila je kompanija TBG BH, 161 tona armaturnog čelika, a sve su to uradili domaći ljudi od domaćeg cementa, domaćeg kamena i ostalih domaćih materijala.