Postignut dogovor o fondu za oporavak EU od korona-krize vrijedan 750 milijardi eura

Paket je vrijedan ukupno 1,8 biliona eura: od toga su 1.074 milijardi eura za sedmogodišnji budžet od 2021. do 2027., a 750 milijardi eura ekonomski i investicioni program za borbu protiv posljedica pandemijske krize

0
1003
Lideri zemalja članica EU dogovorili plan oporavka Unije i 7-godišnji budžet

Lideri zemalja članica Evropske unije postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem budžetu od 1.074 milijarde eura.
“Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na evropskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost”, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.
Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi eura zajmova.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravili su jutros ‘historijski dan’ u Evropi poslije dogovora o planu ekonomskog oporavka EU postignutog petog dana samita lidera Unije u Briselu.
“To je historijska promjena za Evropu i našu zonu eura. Učinjen je veliki korak”, rekao je Macron na konferenciji za novinare i dodao da je za dva mjeseca ‘izgrađen konsenzus kako bi do sada neviđeni plan o ekonomskom oporavku postao stvarnost’.
Angela Merkel je rekla da osjeća ‘veliko olakšanje poslije teških pregovora’ i dodala da je Evropa ipak pokazala da može zajednički da djeluje.
“To je važan signal koji je iznad Evrope. To je odgovor na najveću krizu s kojom se Unija suočava od njenog nastanka”, rekla je njemačka kancelarka, prenosi agencija NAP.
Prema riječima italijnskog premijer Đuzepea Kontea, Italija će dobiti 28 posto novca, odnosno 209 milijardi eura od usaglašenih 750 milijardi, od čega će 81 milijarda biti u grantovima, a 127 milijardi u vidu pozajmica. On je rekao da će fond omogućiti zemljama EU da se snažno i efikasno suoče sa krizom.

Hrvatska dobija 22 milijarde eura od EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je na Twitteru da će, nakon postignutog dogovora o planu za ekonomski oporavak Evropske unije, Hrvatska dobiti 22 milijarde eura.