Prihodi od indirektnih poreza premašili 8,3 milijarde KM

0
394
Džakula uručio posebno priznanje Delegaciji Evropske unije za pomoć UIO

Uprava za indirektno oporezivanje BiH obilježila je danas u Banjoj Luci 18. godišnjicu postojanja. Zaključno sa današnjim danom UIO je na Jedinstveni račun prikupila 8 milijardi i 372 miliona KM, što je više za čak 1 milijardu i 143 miliona KM u odnosu na prošlu 2020. godinu, odnosno više za 386 miliona KM u odnosu na ranije rekordnu 2019. godinu.
“Ovo je prvi put od uspostave UIO da je prikupljeno više od 8 milijardi KM, a do kraja godine će biti prikupljeno i raspoređeno nešto više od 8,4 milijarde KM. Sav višak prikupljenih prihoda je raspoređen entitetima i Brčko distriktu, dok su institucije BiH dobile isto novca kao svih prethodnih godina”, rekao je na svečanosti Miro Džakula, direktor UIO.
Džakula je dodao da sve službenike u UIO ostvareni rezultati obavezuju da i u narednoj godini maksimalno pristupe svakom poslovnom procesu kako bi rezultati bili još bolji, ali da se u 2022. godini mora poboljšati status službenika Uprave i njihova primanja.
Na svečanosti su dodijeljene nagrade najboljim službenicima u Upravi. Za radnika godine proglašen je šef carinske ispostave Bijeljina Nedžad Šečić, dok je nagradu za posebnu pomoć i doprinos razvoju Uprave ove godine dobila Dijana Sikima ispred Delegacije Evropske unije u BiH za veliku pomoć koju je EU pružila UIO sve prethodne godine.