Prioritet Vlade FBiH uz reformu zdravstva je i restrukturiranje energetskog sektora

0
394
Premijer Novalić i ministrica Milićević razgovarali s novim šefom Ureda Svjetske banke u BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera, federalna ministrica finansija, Jelka Milićević razgovarali su danas u Sarajevu s novim šefom Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Christopherom Sheldonom.
Dosadašnja saradnja Vlade Federacije BiH sa Svjetskom bankom ocjenjena je izuzetno uspješnom, a rezultirala je provođenjem reformskih projekata značajnih za FBiH. To se odnosi na uspješno provedenu reformu penzionog sistema u FBiH, te pruženu tehničku pomoć Svjetske banke prilikom donošenja Zakona o PIO, kao i podršku u realizaciji projekata zapošljavanja u FBiH, koji će biti nastavljen i u narednom periodu.
“Zahvalni smo na svemu što je Svjetska banka uradila kada smo provodili reformske procese u Federaciji BiH. Pored projekata i zajmova, veoma važna nam je tehnička pomoć koju nam kontinuirano pružate. Ona se prvenstveno ogleda u preporukama i iskustvima koje nam pomažu da prevaziđemo probleme s kojima se susrećemo“, rekao je premijer Novalić. Naglasio je i da će ovaj vid podrške biti veoma značajan u predstojećim prioritetnim reformama, prvenstveno zdravstvenog sektora s ciljem osiguranja bolje zdravstvene zaštite građana, te energetskoj tranziciji, odnosno reformi energetskog sektora i njegovog preusmjeravanja na obnovljive izvore energije u Federaciji BiH.
Ministrica Milićević istakla je značaj pružanja podrške Svjetske banke u nužnim i prioritetnim projektima u FBiH, te ih je pozvala da i dalje budu partneri Vlade u provođenju reformskih procesa koji donose najbolja rješenja za Federaciju BiH.
“Prioritet Vlade FBiH uz reformu zdravstvenog sistema je i restrukturiranje energetskog sektora. Pratit ćemo vaše preporuke i projekte, podrška nam je dobrodošla”, rekla je ministrica Milićević.
Prema riječima šefa Ureda Svjetske banke u BiH Christophera Sheldona, koji je na ovu dužnost stupio 1. jula ove godine, a u našu zemlju stigao prošle sedmice, opredjeljenje ove međunarodne organizacija je da i u narednom periodu bude partner Vladi FBiH, te pruža podršku u provođenju projekata koji su značajni za Federaciju BiH.