Raiffeisen: Očekivani rast ekonomije BiH 2,7 posto u 2019. godini

0
1836
Aktiva Raiffeisen Bank u 2019. porasla je za 7,6%, na blizu 4,75 milijardi KM

Uprkos brojnim izazovima ekonomija Bosne i Hercegovine je u 2018. godini zadržala dinamiku realnog ekonomskog rasta jednaku prosjeku prethodne tri godine od 3 posto, premda su se u posljednja dva kvartala osjetili prvi znakovi usporavanja kroz smanjenje izvoza roba i obima industrijske proizvodnje.
Globalni ekonomski trendovi, kao što su geopolitičke tenzije između SAD-a i Kine te Brexit, rezultirali su korekcijama ekonomskih prognoza za 2019. godinu. Zbog sporijeg ekonomskog rasta ključnih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, očekuje se da rast izvoza roba neće biti na nivou prethodnih godina čime se očekuje i blago usporavanje bh. ekonomskog rasta u ovoj godini, istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.
Ekonomija BiH može očekivati realni rast od 2,7 posto u 2019. godini uz određene negativne rizike ovisno od kretanja u eurozoni, ali i lokalnih dešavanja na političkoj sceni.
Pri tome će se bh. ekonomija malo više oslanjati na izvoz usluga, odnosno turistički sektor kao oblast sa najbržim stopama rasta u posljednjih nekoliko godina. Ovaj sektor definitivno ima potencijal da bude jedan od oslonaca bh. ekonomije u budućnosti obzirom na ostvareni suficit u razmjeni sa inostranstvom od preko milijardu eura u 2018. godini.
Usvajanjem Zakona o akcizama, odblokirana su značajna sredstva evropskih finansijskih institucija (EBRD i EIB) koja mogu biti usmjerena u značajne investicije. Ovim su stvoreni preduslovi za rast i drugih segmenata bh. ekonomije u 2019. godini. Pri tome će materijalizacija investicija zavisiti od političke stabilnosti i brzine formiranja novih vlasti. “Pozitivni izgledi su mogući isključivo ukoliko se u nastavku godine postigne politička stabilnost i brža realizacija planiranih investicionih projekata u zemlji“, navode analitičari Raiffeisen banke.
Rast privatne potrošnje u 2019. godini ostaje neupitan, a ona će i dalje biti snažno oslonjena na priliv doznaka iz inozemstva kao i na kreditni rast bankarskog sektora. Kreditna agencija Standard & Poor’s je u februaru 2019. godine potvrdila ‘B’ kreditni rejting Bosne i Hercegovine. Također, promijenila je izglede sa stabilnih na pozitivne, što je prva pozitivna promjena još od 2012. godine.