Rastući interes njemačkih kompanija za dobavljače iz Zapadnog Balkana

Kao vlasnik grupacije banaka sa sjedištem u Njemačkoj i jedan od glavnih nositelja događaja, ProCredit Holding je vrlo zadovoljan odazivom prijavljenih kompanija i naglašava mogućnosti umrežavanja koje nudi ova konferencija, dizajnirana za povezivanje kupaca iz Njemačke s potencijalnim dobavljačima sa Zapadnog Balkana

0
999
Pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana: Održan rekordan broj B2B sastanaka (Foto: Frank Roesch; BME e.V.)

Tokom četvrte Inicijative za pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana, održane u Frankfurtu u Njemačkoj 19. juna 2018., realizirano je više od 500 B2B sastanaka između njemačkih kupaca i potencijalnih dobavljača iz zemalja Zapadnog Balkana.
“Pozdravljamo ovu inicijativu jer pruža nove poslovne mogućnosti malim i srednjim preduzećima u zemljama u kojima poslujemo. Kao partner smo po treći put podržali ovaj događaj jer njegova namjera odgovara našoj predanosti regiji i našoj strategiji poticanja rasta u sektoru MSP u jugoistočnoj i istočnoj Evropi”, izjavio je Borislav Kostadinov, član menadžmenta ProCredit Holdinga AG & Co. KGaA.
Ove godine kompanije iz cijele regije došle su u Frankfurt kako bi sudjelovale u ovom događaju. Dobavljači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Crne Gore i Makedonije odabrani su, vrednovani i pozivani na B2B sastanke u Privrednoj komori grada Frankfurta (IHK).
Prema BME (Udruženje za upravljanje nabavnim lancem, nabavku i logistiku), 125 kompanija ispunilo je zahtjeve njemačkih kupaca 2016. godine. Prošle godine taj broj je iznosio 135 kompanija, a ove godine je čak 156 kompanija iz Zapadnog Balkana odobreno za proces umrežavanja.
“Ovo je najveći broj B2B sastanaka koje su BME i mreža njemačkih privrednih komora ikada organizovali sa Zapadnim Balkanom”, izjavio je dr. Silvius Grobosch, izvršni direktor BME-a.
“Inicijativa daje i zemljama u ovoj regiji i njemačkoj ekonomiji mnoge konkurentske prednosti”, navodi se u saopćenju BME-a.
Projekt je pokrenut 2014. godine kao dio Konferencije ministara ekonomskih odnosa Zapadnog Balkana. Prva konferencija održana je u Münchenu 2015. godine. Nakon Dortmunda (2016.) i Beograda (2017.) ove je godine je Inicijativa za pronalazak dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana ponovo održana u Njemačkoj. Organizovao ju je BME u ime Federalnog ministarstva za privrednu suradnju i razvoj (BMZ), te u saradnji sa Federalnim ministarstvom ekonomije i energetike (BMWi), kao i DIHK (Njemačkom privrednom i trgovinskom komorom). Događaj je ugostio IHK u Frankfurtu, a podržao ga je i ProCredit Holding, matično društvo ProCredit banaka, koje su pretežno aktivne u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, uključujući zemlje Zapadnog Balkana gdje spadaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Srbija.
“Prema podacima s kraja marta 2018. oko 45% naše aktive došlo je od naših pet banaka na Zapadnom Balkanu. Očigledno, ova regija je izuzetno važna za nas”, dodao je Borislav Kostadinov, član menadžmenta ProCredit Holdinga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here