Rusija predstavila najdužu podmornicu na svijetu

0
1454
Ruska vojska predstavila svoju novu, nuklearnu podmornicu koja ima status najveće na svijetu

Ruska vojska na prilično je tajnovitoj ceremoniji, bez prisustva novinara, u brodogradilištu Sevmaš kod grada Severodvinska na sjeveru zemlje, protekloga utorka porinula u more svoju, ali i općenito, najveću podmornicu do sada.
Ova nuklearna podmornica razvijana je i izgrađena kao podmornica klase Projekt 949A (NATO klasifikacija – Oscar II).
Pod kodnim imenom Projekt 09852 izrada osnovnog modela je počela još 1992., no u međuvremenu je nestalo novca pa je projekt stao. Ipak, 2012. godine je odlučeno da će se podmornica pretvoriti u plovilo za posebne misije. Trup je produžen na čak 184 metra, a istisnina je povećana na 30 hiljada tona. U konačnici ispala je ovo najveća podmornica na svijetu, i bit će jedna jedina izrađena u ovom obliku, prenosi Bug.hr. Mornarica bi je trebala dobiti na korištenje sljedeće godine nakon što se radovi i tvornička testiranja dovrše.

Podmornica će u vojnoj upotrebi nositi nuklearna torpeda tipa Posejdon

Nova podmornica krštena je imenom Belgorod (bijeli grad). U vojnoj će upotrebi nositi podvodna autonomna nuklearna torpeda tipa Posejdon, njih najviše šest, navođena umjetnom inteligencijom. Belgorod će za svrhe lansiranja drugih manjih podmornica i podvodnih dronova imati i vlastito podvodno pristanište. Njezina će, dakle, ‘posebna misija+ za koju je izrađena biti upravo to – služiti kao matični brod za flotu manjih plovila. Najveća dubina uranjanja Belgoroda je oko 500 metara.