Sa dobiti od 72,4 miliona KM u 2017: Bingo na prvom mjestu rang-liste velikih bh. kompanija

Projekt 100 najvećih: Sutra dodjela priznanja najuspješnijim bh. kompanijama

0
1097
Na pres-konferenciji u VTK predstavljeni rezultati projekta '100 najvećih u BiH'

Vodeći privredni događaj ‘100 najvećih u BiH’, 31. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini, održat će se sutra u hotelu Hills.
Kao najavu događaja koji će okupiti najuspješnije bh. privrednike, danas su Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC BIS te Vanjskotrgovinska komora BiH uz partnere Addiko Bank i EuroExpress, zvanično predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu. Na osnovu više od 32.000 predanih završnih računa za 2017. nadležnim entiteskim agencijama, 787 kompanija izdvojilo od ostalih izvanrednim rezultatima, a sve one ukupno upošljavaju blizu 128 hiljada ljudi.
Predstavljajući stanje bh. ekonomije u 2017. godini, direktorica projekta ‘100 najvećih u BiH’ Alena Ahmetspahić-Fočo, kazala je da se nakon dugo godina prvi put na prvo mjesto po dobiti plasirala privatna kompanija.
“Sa ostvarenom dobiti od 72,4 miliona KM u 2017. godini, Bingo d.o.o. Tuzla se nalazi na prvom mjestu rang-liste velikih kompanija. U segmentu investicija gotovinskog toka lidersku poziciju je zadržala JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo sa 174,5 miliona KM, dok je najveći izvoznik u BiH kompanija ArcelorMittal Zenica d.o.o. sa izvozom u vrijednosti od 350 miliona KM“, kazala je Ahmetspahić-Fočo te dodala da su vodeće velike kompanije imale povećanje dobiti od čak 102 posto, srednje su zabilježile manju ukupnu dobit od 42%, a male firme 13%.
Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, naveo je da su velike kompanije nosioci domaće privrede jer ostvaruju 67 posto ukupnog prihoda. Dodao je da BiH najbolje posluje za Austrijom i Njemačkom, a najveću razmjenu ima sa susjedima, Hrvatskom i Srbijom.
“Prema našim analizama finansijskih izvještaja došli smo do podataka o povećanju parametara u svim segmentima. Tako bilježimo porast broja kompanija koje predaju finansijske izvještaje za 2 posto i taj broj iznosi 32.299, broj zaposlenih za 4 posto i iznosi 507.021 dok je ukupan prihod od prodaje rastao za 7 posto i iznosi 65.876.899.966 KM. Ono što bismo izdvojili je rast prihoda od u izvoza od 12 posto i iznosi 10.123.661.539 KM“, istakao je direktor bonitetne kompanije LRC BIS, Emil Kučković, koja je radila sveobuhvatnu analitiku za ‘100 najvećih u BiH’.
“Značajan dio naših izvozno orjentisanih klijenata pozicioniran je na listi 100 najvećih, na šta smo posebno ponosni. Želimo njihove, ali i mnoge druge pozitivne priče, u čijem smo kreiranju učestvovali našom podrškom, podijeliti sa drugima, te na taj način promovisati potencijale bh. privrede”, izjavio je Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko Bank dd Sarajevo i dodao da je to bio ključni razlog uključenja Addiko banke u ovaj projekat sa Poslovnim novinama.
U sektoru poštanskih i kurirskih usluga prvo mjesto zauzela je kompanija EuroExpress brza pošta, a direktorica komercijalnog sektora Gordana Tujković, naglasila je da je to rezultat podjednakog napora svih uposlenika za razvijanje kvaliteta usluge.
Projekat ‘100 najvećih u BiH’ koji se ove godine prvi put održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu. Projekat godinama uz Vanjskotrgovinsku komoru BiH podržavaju i Vijeće stranih investitora BiH, Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske.
Rang-liste najvećih kompanija u BiH dostupne su u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina – ‘100 najvećih u BiH’, koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.