Stoltenberg imenovan za guvernera norveške centralne banke

0
352
Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postat će novi guverner norveške centralne banke (Foto: AFP)

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postat će novi guverner norveške centralne banke, objavila je danas norveška vlada, usprkos prigovorima opozicije da bi imenovanje bivšeg premijera moglo umanjiti neovisnost Norges Banke.
Iako je mjesto guvernera centralne banke otvoreno od marta, Stoltenberg je kazao da će prvo odraditi mandat u NATO-u koji završava krajem septembra 2022. godine.
Stoltenberg će biti zadužen za određivanje kamatnih stopa i upravljanje finansijskom stabilnošću, kao i za nadzor nad norveškim državnim fondom, najvećim na svijetu s imovinom od 1,4 biliona dolara.
Stoltenberg je po zanimanju ekonomist, a prethodno je kao čelnik Laburističke stranke bio norveški premijer od 2000. do 2001. te od 2005. do 2013. Godinu dana kasnije postao je glavni sekretar NATO-a. Također je obnašao dužnosti ministra finansija i ministra energetike, prenosi Hina.
Ida Wolden Bache, zamjenica guvernera centralne banke i glavna Stoltenbergova suparnica za preuzimanje čelnog mjesta, bit će privremena guvernerka do kraja septembra, objavila je norveška vlada.