Švicarska će od 2022. oporezivati i mito

0
409
Švicarske firme od 2022. više neće moći od porezne osnovice odbiti mito plaćeno privatnim osobama

Švicarske firme od 2022. više neće moći od porezne osnovice odbiti mito plaćeno privatnim osobama, odlučila je švicarska vlada u izmjenama poreznih zakona.
Švicarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inostranstva, pa je vlada je ipak odlučila zadržati porezne odbitke za neke prekršaje. Tako će se strane novčane kazne moći odbiti od poreza, ako nisu u skladu sa švicarskom politikom.
“Kao i do sada, domaće kaznene finansijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće se neće moći odbiti od poreza. S druge strane, strane kaznene finansijske sankcije moći će se odbiti od poreza u iznimnim slučajevima, ako krše švicarsku politiku ili ako kompanija vjerodostojno dokaže da je poduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom”, pojasnila je švicarska vlada.
Promjene će nakon stupanja na snagu 1. januara 2022. biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca, poručili su iz vlade.
Švicarska je u proteklih 20 godina tek neznatno ograničila procvat podmićivanja, kriminaliziravši, primjerice, davanje mita stranim javnim dužnosnicima početkom 2000-ih. Već 2001. zabranila je kompanijama da od porezne osnovice odbijaju mito državnim službenicima.
Dulje se čekala zabrana podmićivanja fizičkih osoba, zbog otpora pojedinih političkih stranaka, prenosi Hina. Rad na zakonu trajao je godinama i podmićivanje je sada zabranjeno, ali samo u slučaju narušavanja ravnopravnog tržišnog natjecanja.