Traži se zabrana izvoza trupaca iz BiH na dvije godine

0
903
Vlada FBiH donijela Uredbu o informacionom sistemu upravljanja otpadom (Foto: Arhiv)

Federalna vlada danas je na sjednici u Sarajevu prihvatila informaciju o realizaciji zaključka donesenog na Trećoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, održanoj 4.10.2017. kojim su entitetska ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zaduženi da usaglase tekst zajedničke inicijative o zabrani izvoza trupaca iz Bosne i Hercegovine radi obezbjeđenja sirovine za domaće drvopreradivače.
Vijeću ministara BiH je predloženo da, s ciljem razvoja domaće drvopreradivačke industrije, na period od dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata, označenih u Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu pod tarifnom oznakom 4403 (neobrađeno drvo, okresano, grubo obrađeno – učetvoreno, uključujući i okorano drvo – sa skinutom korom ili vanjskim slojevima drveta).
Također, Vijeću ministara BiH je predloženo da, s ciljem razvoja domaće drvopreradivačke industrije, na period od dvije godine, uvede taksu na izvoz rezane građe i to za hrast 120 KM i bukvu 60 KM po toni ili kubnom metru i da, s ciljem zaštite domaćih potrošača koji kao sirovinu za grijanje koriste drvo, također na period od dvije godine, uvede taksu na izvoz ogrjevnog drveta u iznosu od 25 KM po toni ili 18 KM po kubnom metru.
Federalna vlada prihvatila je i informaciju o aktivnostima na provođenju procesa dubinskog snimanja (Due Diligence) telekom operatera sa učešćem državnog kapitala FBiH.
Informacija je upućena dopisom Delegacije Evropske komisije 26.4.2018. godine članovima Odbora za koordinaciju, uime Vlade FBiH i telekom operatera, kojom je Delegacija Evropske komisije izvijestila o okončanju postupka nabavke usluga dubinskog snimanja telekom operatera i angažovala internacionalnu revizorsku kuću PricewaterhouseCoopers (PwC) Sarajevo u konzorciju s PwC Beograd, Zagreb, Ljubljana i Bukurešt.
Vlada je danas odobrila Federalnom ministarstvu kulture i sporta raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 481.121,57 KM uplaćenih u Budžet FBiH u 2017. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Utvrđeni iznosi koji će biti naplaćivani tokom ‘Dječije nedjelje’

Vlada FBiH danas je utvrdila novčane iznose koji će biti naplaćivani tokom oktobra 2018. godine na teritoriji Federacije BiH za ‘Dječiju nedjelju’.
Jedan posto bit će naplaćivano na prodanu voznu kartu u međumjesnom i međunarodnom željezničkom, brodskom, avionskom i autobuskom saobraćaju, na poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, izuzev na pošiljke novina i časopisa na prodanu ulaznicu za pozorište, kino, druge kulturne manifestacije i sportske priredbe i na prodani nosač slike i zvuka (CD, DVD i slično).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here