Turistička zajednica KS sa milion maraka sufinasira hotelijere, putničke agencije i vodiče

0
993
Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila javni poziv za dodjelu sredstava

Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje hotelijera/smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča, čije je poslovanje onemogućeno usljed posljedica prouzrokovanih pandemijom korona virusa (Covid-19), a u cilju pomoći održavanja radnih mjesta i osiguranja likvidnosti, odnosno izmirivanja kratkoročnih obaveza, ali ne i kredita kratkoročnih i dugoročnih i lizinga.
U javnom pozivu je navedeno da će se sredstva za održavanje radnih mjesta koristiti za isplatu minimalnih plata za mjesece mart, april i maj 2020. godine, do visine minimalne plate definisane općim kolektivnim ugovorom (u iznosu od 406 KM), a u zavisnosti od datuma proglašenja pandemije korona virusa.
Turistička zajednica Kantona Sarajevo je sredstva namijenjena za sufinansiranje u ukupnom iznosu od jedan milion KM ostvarila po osnovu naplaćene boravišne takse u 2019. godini, i za hotelijere/smještajne objekte biće podijeljeno 800.000 KM, za incoming putničke agencije 150.000 KM, a za turističke vodiče 50.000 KM. Sredstva se dodjeljuju kumulativno za mjesece mart, april i maj 2020.
Rok za dostavljanje prijava je deset dana od dana objave javnog poziva na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (vidjeti ovdje) i Turističke zajednice Kantona Sarajevo (www.visitsarajevo.ba).
Turistička zajednica KS će po okončanju javnog poziva, objaviti listu subjekata, kojima su dodjeljena sredstva, na svojoj i na web stranici Ministarstva privrede KS.