U Centralnoj banci BiH obilježen Svjetski dan štednje

0
1427
Centralnu banku BiH danas su posjetili maturanti Srednje ekonomske škole iz Maglaja

U povodu Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, Centralnu banku BiH danas su posjetili učenici trećeg razreda sarajevske Osnovne škole ‘Osman Nakaš’ i maturanti Srednje ekonomske škole iz Maglaja.
Prilikom posjete, osnovci su obišli postavku novca u zgradi Centralne banke BiH, a o značaju i potrebi da štede govorio je guverner dr. Senad Softić. Za maturante je upriličena prezentacija pod nazivom ‘Štednja i odgovorno upravljanje novcem’, te kviz znanja.
Posjeta učenika je ujedno i sastavni dio finansijske edukacije koju posljednjih godina provodi Centralna banka BiH, s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada Centralna banka otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima iz cijele BiH i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine (SAD, Austrija).
Svjetski dan štednje bio je prilika da se učenicima podijeli publikacija za djecu pod nazivom ‘Novko i Novčica u svijetu novca’ koju je objavila Centralna banka BiH u saradnji s European Fund for South East Europe (EFSE) i Udruženjem ‘U Plusu’. Publikacija je sastavni dio projekta saradnje Centralne banke BiH i EFSE u oblasti promocije finansijske edukacije i inkluzije.
Također, prikazan je i prigodan film o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, novcu i štednji koji je postavljen na YouTube kanalu CBBIH.
I obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana štednje u Centralnoj banci BiH proteklo je u znaku 20. godišnjice rada koju pod sloganom ’20 godina stabilnosti’ obilježava ova institucija.