U orbitu ispušten satelit za uklanjanje svemirskog otpada

0
1031
S Međunarodne svemirske stanice ispušten satelit čija je misija testiranje metoda za uklanjanje svemirskog otpada

U Zemljinoj se orbiti nalaze hiljade korisnih satelita, ali i velik broj ostataka neuspješnih misija, odbačenih dijelova raketa i ostalog svemirskog otpada. Evropska svemirska agencija procjenjuje da je trenutno broj objekata većih od jednog centimetra koji kruže oko Zemlje otprilike 750 hiljada, a kako im je prosječna brzina kretanja oko 40.000 km/h oni predstavljaju veliku opasnost za buduće svemirske misije.
Iz tog su razloga evropski stručnjaci na nedavnoj misiji opskrbe ISS-a prema Međunarodnoj svemirskoj stanici poslali satelit RemoveDEBRIS, čija je svrha testirati metode za uklanjanje i deorbitiranje opasnijih dijelova svemirskog otpada. Ovaj kockasti satelit ima zapremninu od jednog kubnog metra, težak je 100 kilograma, i kao takav najveći je satelit ikada lansiran s ISS-a.
U Zemljinu je orbitu pušten 20. juna i sada će krenuti u svoju misiju ispitivanja mogućih metoda za čišćenje otpada. Njegovi sistemi moći će pretraživati okolinu kamerama i lidarom, a kada uoče potencijalnu metu moći će je uhvatiti na dva načina – mrežom ili harpunom. U oba slučaja cilj će biti izbaciti objekt iz orbite i poslati ga u atmosferu kako bi tamo izgorio.
RemoveDEBRIS je u testne svrhe sa sobom ponio dva malena CubeSat satelita koje će prvo ispustiti, a potom na njima vježbati hvatanje, što je prikazano u priloženom videu.
Ova je misija finansirana kroz javno-privatno partnerstvo, a Evropska komisija platila je pola troškova koji ukupno iznose oko 15 miliona eura, piše Bug.hr. Radi se tek o testiranju koncepta, a ako se neka od metoda pokaže učinkovitom pristupit će se njenom daljnjem razvoju – pri čemu će biti ključno da su pokušaji čišćenja svemirskog smeća relativno jeftini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here